#detverstesomfinneserandreforeldre

Jeg er en enkel fyr. Av og til gjør jeg ting jeg ikke aner konsekvensene av. Som for eksempel å spørre på Facebook-siden vår om når en jente bør få hull i ørene.

For det spørsmålet vekket villdyrene i enkelte av dere.

De aller fleste svarte på spørsmålet jeg stilte. De skrev når jenten deres fikk hull i ørene, eller når de har tenkt at hun skal få hull i ørene.

Men så er det alltid noen som reagerer. Sterkt. Og det er bra. Jeg elsker engasjement. Men jeg så den ikke komme på akkurat dette spørsmålet.

De to ordene som skilte seg ut var «overgrep» og «barnemishandling».

Les alle kommentarene på Facebook-siden vår

Reaksjonen går mot handlingen der man gjør ting mot barn som de selv ikke har ytret ønske om at skal skje.

Og jeg både forstår og skjønner det synet.

Jeg velger bare ikke å bruke såpass sterke ord.

For jeg går ut i fra at de aller fleste foreldre gjør det de tror og synes er best for akkurat sitt barn.

Muligens litt naivt av meg, for jeg vet jo at det finnes foreldre der ute som ikke tenker lenger enn til nesetippen sin, men likevel.

Jeg mener at som foreldre må man jo ta valg som barna ikke har gjort seg opp så mange tanker om. Det være alt fra fargevalg på barnehagesekken til klipping av håret.

Men noen valg er bare dumme. Som foreldre som putter ungene sine oppi ting og tar bilde av det.

Og andre valg kan være både uforståelige og vanskelige og takle. Som gravide som røyker. Eller foreldre som lar ungene være igjen i en glovarm bil.

Poenget mitt er bare at jeg heller foretrekker å ta diskusjonen. Høre argumentene, før man kommer med bombastiske konklusjoner og tilnærmede personangrep.

For jeg stilte spørsmålet om hull i ørene for å finne ut om 5-6 år var for tidlig eller sent. Det er nemlig den alderen vi ser for oss at småen skal få hull i ørene. Eller … det vil si … det var den alderen vi så for oss. Nå tror jeg ikke at vi tør å gi henne hull i ørene før hun er 18 år. Minst.

Jeg har som kjent fått føle på sinte foreldres vrede ved et par anledninger.

Det blogget jeg om i dette innlegget.

2 Comments

 1. Anna

  15. august 2014 at 08:36

  Er det ikke greit å vente med hull i ørene frem til de selv ber om det? Før det er det jo bare forfengelighet fra foreldrenes side. Og helt unødvendig etter min mening.

 2. Henriette

  26. august 2014 at 19:15

  Kul blogg:) Som barnehagefolk oppdaga jeg dere gjennom takken til oss ansatte. Ble glad, selv om jeg ikke jobber i deres barnehage. Takk skal du/dere ha!
  Denne diskusjonen klarte jeg ikke holde meg unna..

  Jeg tror hvertfall at det lønner seg å vente til de «nyhulla» ørene ikke får gjennomgå møkkete barnehagefingre hele dagen fordi det har dukka opp noe nytt og spennende der!
  At det er lurt og vente til barnet forstår at det kan bli au i øredobben (les: infeksjoner) hvis det ikke får være i fred. For ikke å snakke om hysteriet når øredobben forsvant i sandkassa..
  Alternativet er kanskje og lage hull før de blir store nok til å forstå at det er spennende.

  Hilsen pedagogiskleder i barnehage som har lett etter mye smått i sandkassa. (Nål i høystakk?..)

Legg gjerne igjen en kommentar, om du vil! :)