Fem gyldne regler for avholdsfolk

– Det finnes alltid en grunn til å drikke, sa en passe klok person til meg en gang.

Sikkert et knakende godt argument for de som drikker, men ganske slitsomt for oss som ikke gjør det.

Selv har jeg vært avholdsmann hele livet.

Det var enkelt frem til 16-17 års-alderen, men derfra og de neste seks-sju årene kunne det tidvis være ganske masete. I alle fall for en passe sosial fyr som meg som liker å være med på det som skjer.

Tenk på det.

SKÅL: En av oss drikker alkoholfritt.
SKÅL: En av oss drikker alkoholfritt.

Hvor mange anledninger er det ikke i løpet av et år der alkohol omtrent er den viktigste ingrediensen? Vi har bursdager, brylluper, sommerfester, jobbfester, julebord, middager, grillfester og gudene vite hva vi ikke har av tilstelninger.

Ja, folk som drikker har til og med funnet på konsepter som fredagspils og lønningspils for å ha en grunn til å drikke.

– Hey! Det er fredag! Da må vi drikke alkohol!

Og når utgangspunktet i de aller fleste sammenkomstene er alkohol, passer ikke vi avholdsfolk alltid inn. Vi blir møtt med skeptiske blikk og kritiske spørsmål.

– Jeg stoler ikke på folk som ikke drikker alkohol, sa en mann til meg en gang i tiden.

Sånn har samfunnet blitt.

Derfor har jeg laget fem enkle regler som gjør at vi avholdsfolk som oftest blir godtatt av de som drikker alkohol. De fleste sier jo at de respekterer oss og later som om de godtar oss, men er du avholds og følger disse reglene blir du respektert og godtatt på ordentlig.

Tror jeg selv da.

1. IKKE TA BILDER
Dette er første bud. IKKE TA BILDER. Det finnes ikke noe mer irriterende enn han eller hun edrue som går rundt på festen og knipser bilder av folk eller situasjoner som ikke har noe på et bilde å gjøre. Det skjønner til og med jeg som er avholds. Dessverre har jeg også møtt de som ikke skjønner det, og de blir sjelden invitert neste gang det er jobbfest eller bursdag. Og det er jo litt kjipt. For de fleste.

La de som drikker ødelegge for seg selv.

2. IKKE SPRE SLADDER DAGEN ETTER
Som edru har du mest sannsynlig fått med deg ting du ikke burde. Du har enten sett eller hørt noe. Ofte blir du fortalt noe du absolutt ikke burde eller ville vite. Det bare er sånn. Du kan selvsagt gi et referat og plukke ut noen høydepunkter til nære venner, men du legger ikke ut på Facebook hva sjefen sa om hun unge, nye på jobben.

Når det er sagt gjør det selvsagt ikke noe at du har sett og hørt disse tingene. Man vet aldri når slike opplysninger kan komme til nytte.

SKÅL: Min kone drikker da.
SKÅL: Min kone drikker da.

3. VÆR LITT FULL SELV OM DU IKKE ER DET
Det fine med å være på en fest der så og si alle er «i godt humør», er at ingen av dem husker deg og din oppførsel dagen etter uansett. Du kan med andre ord danse på bordet, si det du mener til sjefen og lire av deg noen komplimenter til han kjekke eller hun deilige som du ellers aldri hadde turd. Ingen får det med seg likevel.

4. TA ANSVAR FOR ANDRES GREIER
Dette er et ganske kjipt og kjedelig punkt, men som kan være grisesmart på både lang og kort sikt. For som edru får du med deg det meste, og har du et ekstra øye på folks eiendeler kan du komme langt. For når du ser at mellomlederen mister mobiltelefonen sin når han reiser seg eller når hun søte på kontoret glemmer skjerfet sitt når hun går, trår du til.

Enten kan du ordne opp der og da, men da er det ikke sikkert du får den rosen du fortjener. Dermed kan det være smart å vente til neste dag med å gi beskjed om at du har både mobiltelefonen og skjerfet. Sånt vanker det kun plusspoeng for. Genialt.

5. KOM DEG HJEM FØR DET SMELLER
Selv har jeg en regel om å komme meg hjem mellom midnatt og den første timen av det nye døgnet. På det tidspunktet har de verste allerede tatt kvelden, mens brorparten innser at det nå er på tide å komme seg hjem. De som er igjen er de som kommer til å presse deg opp i et hjørnet for å ta en «alvorsprat om dette avholdsgreiene», de som kommer til å ende i en slags slåsskamp eller de som ikke vil hjem av forskjellige grunner. Tro meg – det er ikke mer å hente på festen etter midnatt.

Som avholds får du alltid spørsmålet om hvorfor man ikke drikker. Fair enough. Grunnene kan være mange og personlige, men dette vil du neppe diskutere med en som synes det er så rart at du ikke drikker at han eller hun ikke kan fatte det uansett hva du sier.

Men svarer du noe ala «nei, jeg vet ikke, men føler på meg at jeg går på en smell på 50-årsdagen», blir det alltid god stemning. For da aner fullefolket håp for deg. De aksepterer at du ikke drikker der og da fordi du kanskje går på en smell … om mange, mange år.

Og når du nærmer deg 50 er det bare å øke tallet til 60. Verre er det ikke.

I morgen er det fredag. Da skal jeg ta meg et par kalde fredagsbrus.

Skål.

Legg gjerne igjen en kommentar, om du vil! :)