Hvor lenge kan man vise seg nakne foran barna?

Leste en småinteressant sak i «Foreldre & barn» om det å vise seg nakne for barna, og fikk med det enda en ting å tenke på.

For selv har jeg vært mer opptatt av hvor lenge man kan susse på og herje med Madelen, før det blir for usmakelig.

Men nå må jeg altså tenke på nakenhet også. Det skal ikke være lett.

For å ta sussingen først.

Å susse på henne er jo greit nå, men jeg kan jo ikke gjøre det når hun blir 16 år, liksom. Men hvor går egentlig grensen? Når må jeg slutte med å blåse henne på magen slik at det kommer prompelyder? Når må jeg slutte med å late som jeg skal spise henne opp? Og når må jeg slutte og susse henne?

Les også: Da jeg kom hjem i kveld ga jeg Tove en suss …

Og nå må vi altså tenke på nakenhet også.

Selv vil jeg hevde at vi har litt tid på oss da småen bare er 16 måneder gammel. Jeg husker ikke selv tilbake til da jeg var så ung, og antar at ikke så veldig mange andre gjør det heller.

Men når må man begynne å ta nakenhensyn til barna? Når de er 2 år? 4 år? 7 år? Når de begynner å peke og le?

Og er det forskjell på pappaer og mammaer, i forhold til om man har døtre eller sønner?

Jeg klarer liksom ikke å tenke ut noe godt og riktig svar på dette spørsmål, og håper dere som er mer erfarne foreldre har noen gode svar.

Vil legge til at det ikke er sånn at vi vaser rundt nakne her hjemme hele tiden, men det skjer jo en gang i ny og ne, og det tror jeg er normalt.

Fire tilfeldig utvalgte innlegg fra ektepar.com:

7 Comments

 1. Charlotte:)

  10. februar 2014 at 12:44

  Jeg tror at det er sunt å ha et normalt forhold til nakenhet rundt barn! Om man hele tiden skal være konsekvent på aldri å la barnet se deg naken, blir kroppen et tabu, og barnet kan få problemer med selvbildet/kroppsbildet… nå sier jeg ikke at man skal danse naken foran barna, men om man sover naken/i bare undertøy før man fikk barn, fortsett med det selv om barna kryper oppi senga di.. da jeg var liten var det ikke noe unormalt å se mamma valse trøtt til badet i bare trusa om morgenen… jeg dusja lenge sammen med sønnen min, men nå er han 3 år å stiller litt for mange spørsmål så nå er dusjingen sammen over. . Men jeg spretter ikke utav senga om morgenen for å kle på meg når han kommer tuslende inn til meg for litt mammakos på morgenen…

 2. Silje :)

  10. februar 2014 at 16:48

  Hvorfor slutter du å dusje med 3 åringen din som stiller spørsmål, når du syntes det er sunt å ha et normalt forhold til nakenhet rundt barn?

  Da vi var små, så låste sjelden foreldrene mine badet når de skulle dusje… og dersom vi ønsker, hoppa vi i dusjen sammen med de. Tenker at det var helt problemfritt… Når vi (jentene) nærmet oss skolealder, husker jeg at pappa begynte å låse døren når han skulle på badet. Mamma gjør det ikke nå heller, og vi er voksne og utflytta. Mamma gikk ofte naken fra senga til dusjen også innimellom. For henne var nakenhet foran oss jentene helt naturlig virker det som. Da vi kom i puberteten husker jeg at vi (jeg) var veldig sjenert og låste døren til badet. Da mamma spurte om å få komme inn da jeg dusja, sa jeg nei……….. Ikke vet jeg hvor jeg fikk sjenansen min i fra. Så mamma har ikke sett meg naken etter puberteten… kanskje litt rart… eller ikke? Vet ikke jeg…. Jeg har vertfall flere venninner som syntes det er problemfritt å vise seg naken forann moren sin..

  Jeg har ikke et svar på spørsmålene dine, men jeg har tro på at man «føler» det litt på seg. Pappaer føler det nok før mammaer…. som kanskje aldri slutter med det?

 3. Therese - 21år og 2barnsmamma

  10. februar 2014 at 19:15

  vanskelig å si det der.. tror jeg var 6-7 år når PAPPA sluttet (spurte mamma om nettopp dette), mens mamma bryr seg liksom ikke enda om vi kommer inn for å gå på do eller noe mens hun er i dusjen. Hvordan det blir her vet jeg enda ikke, men tenker når ungene synes det blir ubehagelig er det på tide å stoppe.. Husker selv ingenting om at jeg har sett pappa naken!

 4. john

  18. mars 2014 at 10:40

  Vi har 2 barn jente på 9 og gutt på13 år og hjemme hos oss sover vi naken og er på badet samtidig og dusjer noe vi har gjort fra de ble født og ingen av barna reagerer negativt på det enda i hvertfall.
  Tror det bare er positivt at vi er så åpne når det gjelder nakenhet.Tror de får ett litt mer nyansert forhold til egen kropp overfor seg selv og andre.
  Tror de vil si fra selv når de syns at det ikke er greit lengre.

 5. Anne

  6. april 2014 at 12:18

  Hos oss har vi gått nakne til og fra badet, og kunnet være flere på badet samtidig. Datter ville være alene når hun kom i puberteten, og det respekterer vi selvsagt. Sønnen på 15 har ikke gjort noe for å unngå felles nakenhet, og vi kan fortsatt være nakne på badet sammen i en travel morgenstund.

 6. Vivi

  5. oktober 2014 at 13:23

  Hei!
  Følte for å svare selv om dette ble skrevet i februar. Vi hadde en grei tommelfingerregel her i huset, med 4 egne barn og 2 på leasing; Når barna ville ha dodøra igjen for fred på do/i dusjen, sluttet vi å vandre naken fra soverom til bad. Min eldste datter viste aldri tegn på å ville være alene på badet. De andre varierte det veldig med. Tre av barna kastet meg ganske tidlig ut av badet 🙂

  Ser på det som et veldig individuelt spørsmål, jeg. Men om barna ber om å få dusje på egenhånd eller vil lukke/låse døra når de går på do, syns jeg det er på tide å være mer påkledd rundt dem.

 7. Tom

  26. april 2017 at 10:48

  Takk for mange kloke svar. Også for oss har de ulike barna reagert forskjellig. Den ene av jentene begynte å låse baderomsdøra i 9-års alder, mens den andre brydde seg ikke og selv i 15-16-års alder gikk naken til badet og var uanfektet om far eller mor var nakne. Må bare respektere ulike syn. God diskusjon om dette på http://www.naturlig.org/2.html

Legg gjerne igjen en kommentar, om du vil! :)