«Hei, jeg heter Øyvind og jeg er sjokoholiker»

Jeg har lenge tenkt å skrive noen ord om en av mine aller største laster her i livet.

Nemlig sjokolade.

Så hei, jeg heter Øyvind og jeg er sjokoholiker.

Helt fra jeg var ganske liten har jeg nemlig inntatt enorme mengder melkesjokolade.

Jeg husker ikke når det begynte, men jeg husker at det begynte i det små med de gode gamle Riegel – sjokoladene som kostet en krone stykket.

Les også: Å miste håret som 18-åring …

Les også: Her giftet vi oss

Melkerull
Deretter gikk jeg over til Melkerull – en sjokolade som nok svært mange av dere fra gamle dager forbinder med meg.

Etter flere år med Melkerull gikk jeg mer og mer over til sjokoladeplater.

200 grams sjokoladeplater.

Og det har vart i mange år.

Ti år.

Kanskje femten.

Det har vært så gale at jeg av og til har prøvd å spise sjokolade i skjul for Tove, slik at jeg skal unngå å få de blikkene jeg føler hun sender (men som hun sikkert ikke gjør).

Men nå – de siste ukene – har jeg prøvd å kutte ned på sjokoladespisingen i ukedagene.

Jeg er nemlig redd for at det skal gå dårlig med meg.

Og helsen min.

Problemet mitt er nemlig at jeg spiser sjokolade som andre spiser normale måltider.

Jeg inntar sjokolade til frokost, middag og kvelds.

Og mellommåltider.

I skrivende stund … akkurat nå … har jeg kun spist sjokolade.

Ikke noe annet.

I hele dag.

Jeg elsker sjokolade. Kan ikke noe for det.

Jeg tør ikke tenke på hvor mye sjokolade jeg spiser og har spist, men tenk deg selv – det blir noen kilo i løpet av et år.

365 i året – minst
I en periode over flere år spiste jeg f.eks en Kvikk Lunsj til frokost hver dag.

Det er 365 stykker i året.

Min far sa en gang til meg at han var sikker på at jeg hadde spist mange nok melkeruller til å komme seg fra Bergen og godt avgårde mot Oslo om man la dem etterhverandre.

I tillegg til alt dette, pynter jeg på med gode mengder Kinder – sjokolade og den danske Guldbarre – sjokoladen når det lar seg gjøre.

Skikkelig sur
Grunnen til at jeg skriver om dette nå er todelt.

1. Jeg er altså inne i en fase der jeg prøver å kutte ned sjokoladespisingen i ukedagene, rett og slett for å gjøre et forsøk på å bedre helsen min litt.

For det er den helsemessige gevinsten som er drivkraften min, og som gjør at jeg oftere klarer å gå forbi en sjokolade istedenfor å spise den opp.

Jeg klarer ikke å kutte ned helt, men det viktigste er at jeg har klart å droppe sjokoladespisingen til frokost og at jeg stort sett klarer meg med noen biter en gang utpå kvelden.

2. Jeg blir av og til skikkelig sur når jeg hører andre fortelle om hvor godtesyk de er, når de egentlig ikke har peiling. Det er respektløst overfor oss som på mange måter er avhengig.

(Her vil jeg bare flette inn at det er garantert mange som har det MYE verre enn meg. Det er jeg fullstendig klar over).

På min gamle jobb var det flere som ble helt ville når det kom sjokolade på bordet, fordi de «bare må ha sjokolade» og » er så utrolig godtesyk».

Så spiste de to – tre biter og var ferdige.

Hva i helsiken?

Da er man verken godtesyk eller verdig til å titulere seg selv som et «må ha sjokolade» – menneske.

Mener jeg.

Jeg blir litt ivrig når jeg skriver dette, merker jeg, men det har med at man selv sliter med dårlig samvittighet fordi man vet man har et problem, og da er det irriterende å høre på andre som «skryter» på seg samme problemet når de ikke er i nærheten en gang.

Men nå er jeg altså i en prosess hvor det kuttes ned på sjokoladen.

Så får vi håpe at jeg klarer det.

Det som er helt utrolig, ja nesten uvirkelig, er at jeg aldri har hatt hull i tennene!

Og da har jeg ikke en gang nevnt all colaen jeg har drukket opp igjennom årene.

Det er ganske sykt, det.

Tannlegetulling
Jeg husker en tannlege som en gang sa til meg følgende (og dette er helt sant):

«Ja, men dette var flott. Jeg ser at du ikke spiser mye godteri. Fortsett med det!»

«Javel», tenkte jeg og bestemte meg der og da for å bytte tannlege til neste gang …

Fire tilfeldig utvalgte innlegg fra ektepar.com:

9 Comments

 1. Karoline

  18. september 2011 at 11:10

  Jeg føler med deg! Når jeg først har satt tennene i noe søtt, så klarer jeg ikke stoppe. Derfor prøver jeg å holde meg til en spisedag av søtt i uken og sånn er det bare. I dag f.eks. i dag skal vi lage eplekake og da vet jeg det kommer til å bli 4,5 stykker på meg + vaniljeis. Men da har jeg fått nok for en stund og tvinger meg til ikke å spise noe søtt ellers i hverdagen.
  Dagen etter at jeg har spist noe søtt kan være hard, for da har jeg lyst på mer. Men når dagene går og det begynner å bli en stund siden jeg spiste noe søtt, så forsvinner suget sakte men sikkert. Lykke til! Håper du vil dele hvordan det går 😀

 2. Sandra

  18. september 2011 at 17:07

  Du burde kanskje lære å lage mat da? =)

  1. Øyvind

   18. september 2011 at 17:19

   Hei Sandra. Hyggelig at du stakk innom bloggen vår. Jeg kan lage mat, men det hjelper ikke det når sjokolade er så mye bedre. 🙂 Men er som sagt inne i prosess der jeg prøver å kutte ut, eller i alle fall ned, sjokolademengden. 🙂

 3. Laila

  18. september 2011 at 21:25

  Sjokolade er skummelt godt! Jeg har sug etter sjokolade hele tiden. På de dagene jeg ikke spiser sjokolade,så drikker jeg det. (På hjemmelaget vis) Jeg er sånn periode kicker. For et par år siden hadde jeg kick på hobby,tror jeg spiste det så og si daglig i et år,så gikk det over til troika i fjor. Det siste halve året har også japp sluppet til,så nå går det ente i japp eller troika. + at jeg må ha en kinder maxi i ny og ne..Sjokolade er sykt godt,og vanskelig å kutte ned på…Men har du prøvd sånn…krom? Det skal visst dempe litt søtsug…

 4. Terese

  18. september 2011 at 22:01

  Jeg må faktisk si at jeg ble utrolig glad av å lese dette innlegget!! Som ei jente som har lagt på seg 30 kg på to år fordi jeg rett og slett ikke klarer å holde meg unna sjokolade og brus, vil jeg si at jeg kan relatere meg til hvordan du har det! Håper du når målet ditt, driver og kutter ned selv om dagen, og vet at det ikke er enkelt! Masse lykke til 🙂

 5. Sydrak

  19. september 2011 at 11:32

  Ah, sjokolade…. *sikle* Men prøver nå å begrense det til helgene, så er sjokoholiker jeg og, bare ikke så ekstremt. Da tror jeg ærlig talt jeg hadde hatt enda større problemer med å finne bukser enn jeg har i dag, haha:P

 6. Katrine

  21. september 2011 at 09:53

  Hei, jeg heter Katrine og jeg er også sjokoholiker…
  Jeg har klart å holde meg fra å spise sjokolade et par dager i strekk om gangen, men jeg får så utrolig hodepine! Og med en gang jeg spiser sjokolade igjen så forsvinner hodepinen… Skjer det med dere også??

  1. Øyvind

   21. september 2011 at 16:56

   Hei Katrine. Jeg har heldigvis sjelden vondt i hodet. *bank i bordet*
   For min del er det en slags lengsel som er vanskelig å forklare … akkurat som om noe mangler og det er sjokolade.
   Veldig rart, egentlig.

Legg gjerne igjen en kommentar, om du vil! :)