Øyvind og Tove sjekker: Er dette oppskriften på forholdet som varer?

Da jeg postet det to år gamle innlegget «Øyvind og Tove tester: Fem ekspertråd for å holde sammen» forrige kvelden, visste jeg lite om at det skulle ta så av som det gjorde.

Bare på noen dager er jeg inne igjen blant det gode selskap over landets mest leste blogger og responsen fra dere som leser oss har blusset opp igjen. Sånt er motiverende.

forhold1

To år har som nevnt gått, og jeg og Tove er nå inne i vårt 15. år sammen. Derfor synes jeg det var interessant da jeg nylig fant ut at det finnes en formel, eller en slags oppskrift, på hva som skal og må til for å få et langvarig forhold til å fungere.

European Journal of Operational Research gjorde nemlig en undersøkelse der de intervjuet 1500 par som hadde vært sammen en stund. Fem år senere oppsøkte de 1000 av parene igjen for å finne ut hvordan det lå an. Resultatet av undersøkelsen er ganske så overraskende.

For det er ikke nusselige ord til hverandre, å holde rundt hverandre i sofaen, sex eller respekt som er det som betyr noe.

Hemmeligheten til et langt og godt forhold er nemlig alder, utdannelse og tidligere forhold.

ALDER
De parene der mannen er minst fem år eldre enn damen har størst sannsynlighet til å bli værende sammen. Er kvinnen minst fem år eldre enn mannen, er sjansen tre ganger større for brudd enn om de har samme alder.

Her kommer vi ganske dårlig ut. Selv om det ikke ser sånn ut, er jeg kun fem måneder eldre enn Tove. Ikke fem år. Eller ti. Men fem måneder og fem dager, for å være pinlig nøyaktig. Vi stryker med andre ord ganske greit på den første viktige faktoren for et langt og vellykket forhold.

UTDANNELSE
Forhold der damen har bedre og lenger utdannelse enn mannen har størst sjanse for å lykkes, viser statistikken.

Jadda! Her gjør vi det skarpt. Tove er langt bedre og mer utdannet enn meg. Full pott!

TIDLIGERE FORHOLD
De parene der verken han eller hun har vært gjennom en skilsmisse, er mest stabile. Hvis begge har vært gjennom en skilsmisse tidligere er forholdet sterkere enn om kun en av dem har vært gjennom et brudd med tidligere partner.

Dette synes jeg ble ganske innviklet, men jeg er ganske sikker på at ingen av oss er tidligere skilt. Vi har med andre ord et stabilt forhold.

KONKLUSJON: Vi scorer greit på to av tre og det må vel være godkjent. Jeg vet dog ikke om jeg er enig i at disse tre punktene er det viktigste og mest sentrale for et langvarig forhold. Tror jeg må lage min egen liste i løpet av helgen.
Legg gjerne igjen en kommentar, om du vil! :)