Skal min uendelige kamerajakt aldri ta slutt?

Jeg har hatt lyst til å kjøpe meg et skikkelig kamera i lang, lang tid, men klarer aldri å bestemme meg.

Eller, vel … jeg har egentlig bestemt meg for Canon EOS 550D, men så blir jeg usikker igjen da.

I alle fall når jeg leser artikler som dette.

For hva skal man egentlig velge? Hvordan vet jeg hva som passer meg og mitt behov mest?

Jeg kjøpte meg et nytt lite kompaktkamera tidligere i år.

En liten nett sak – Sony HXV5.

Et bra kamera som tar ok bilder til de hjemlig bruk.

For å si det sånn.

Men hva er best av et godt gammeldags speilreflekskamera og disse nymotens hybridkameraene?

Hva bør jeg velge?

Er hybridkameraene gode nok ennå? Eller bør jeg vente litt før jeg fokuserer inn på den slags?

Er speilrefleks fortsatt å foretrekke? Eller begynner det å bli litt gammeldags?

Jeg blir aldri klok på dette.

Skulle ønske jeg kunne få teste, kjenne og føle på 10-12 stykker før jeg tar en avgjørelse.

For det er jo dritkult å ta bilder. Og jeg vil bli enda bedre.

Men først må jeg altså få ut fingeren …

Fire tilfeldig utvalgte innlegg fra ektepar.com:

8 Comments

 1. Tage

  12. desember 2010 at 21:11

  Glem hele greia!

  Dette er tester for å få igang julehandlen.

  Speilrefleks er best uansett og ditt valg D550 er helt OK og du bør heller bruke pengene på linser. Enn å kjøpe ett dyrt kamerahus og dårlige linser.

  Men hvis du går her å ser på hva folk får til med Canon D550, så er grensen egentlig dine egne ambisjoner.

  Husk at skarpe nærbilder av en Havørn, kan være tatt etter lang og tålmodig venting og linser opp rundt kr. 80000,00 og oppover.

  Linse tester finner du her.

  http://www.photozone.de/

  http://www.dpreview.com/

  De nye Four/Thirds Lens har billedbrikke som ikke gir samme kvaliet som speilrefleks og man må begynne å kjøpe liner til 10.000 talls kroner på nytt. Dessuten blir kamera da ikke så veldig mer mobilt en Speilrefleks.

  Disse testene er også merkelig kontruert! Her sette man sammen ett kamera til 11.000 og sammenligner ikke med konkurenter i samme prisleie. Dvs Nikon D300S og D7000.

  Samtidig så oppstår ett annet problem, når man kommer over + kr. 10000.00 og det er kravet til linser. De fleste Kitlinser vokser folk fra og ønsker nye. Det er her man må holde tungen rett i munnen.

  Har du tenkt å oppgradere til FX (fullformat), så kan ikke DX linsene brukes med full oppløsning, ettersom de ikke fyller ut hele billedbrikken.

  Nikon har beholdt samme bajonettkopling fra 1980 tallet og de finnes ett hav av gode brukte linser. Ikke alle gir autofokus, men må stilles inn manuelt.

  Dette kan du lese mer om på Ken Rockwell sine sider.

  PÅ Canon er det også en kvalitets serie med RedLine.

  Mitt eget bruk av kompakt kamera er å ha det slengende på innerlomma og til bruk der hvor fotosekken ikke er med. Da får kvalieten bli som den blir.

 2. Nowhere Man

  12. desember 2010 at 22:42

  Er du virkelig fotointeressert? Og har lyst å utvikle dette med din fotointeresse? SLR (Canon og Nikon er de store på det) er toppers det, – dersom du er innstilt på 50tusen i utstyr over noen få år) og samtidig trives med noen kilo rundt halsen/i skuldervæsken. Du får ´garantert´ bra, eller sogar veldig bra bilder med nevnte kameraer, – og 3-5 objektiver (gjerne priset mellom kr 5000 og 15000, – i tillegg til kamerahuset).

  Alternativt: Kompaktkamera, med et (fast) zoom-objektiv som gir IQ (ImageQuality) på
  ganske godt nivå, – men altså ikke akkurat for ´plakat´-størrelser på printene da. Men de blir veldig bra for fotoalbumet, – og for dataskjermen. Se på f.eks. Panasonic Lumix DMC-LX5. Anbefales!

  Alternativ 2: Det jeg vil anbefale, – om svar på mitt første spørsmål er et ubetinget JA. Se på kameraene med (utskiftbar) optikk i microFourThirds formatet, – dvs. mjerkenavnene Olympus og Panasonic.

  En over her (Tage) skriver: «De nye Four/Thirds Lens har billedbrikke som ikke gir samme kvaliet som speilrefleks og man må begynne å kjøpe liner til 10.000 talls kroner på nytt. Dessuten blir kamera da ikke så veldig mer mobilt en Speilrefleks».

  Påstanden «holder ikke vann» i det hele tatt. Gå i fotobutikken, – og la de montere en 70-200 (gjerne f4.0) zoom på en SLR. Eller en kanskje en 100-400mm? Så gjør de det damme med f.eks. Olympus E-P1L, eller et helt nytt Panasonic Lumis GH2 (ser ut som et ´mini´-SLR) og påmonterer et (nylig utgitt) 100-300mm telezoom. Med tanke på Tages ovenfornevte utsagn, vil du skjønne at han er helt på jordet.

  Men du kan jo begynne pent da: Velg det kamerahuset du mener du liker best, – jeg kan trygt anbefale de to jeg allerde har nevnt. Så utstyrer du huset med en standard (kit)-zoom på 14-42. (Den kitlinsen er ganske mye bedre enn de jeg kjenner fra både Canon, – jeg har 20 år med Canon SLR bak meg;- det er ´stuet bort nå) Om litt vil du nok koste på deg Panasonic sin 20mm/f2.0, – som er et førsteklasses ´all-round´-objektiv til en ganske overkommelig pris. Og med det objektivet påmontert, vil du nok ha kameraet i lommen ´til enhver tid´, – og ikke som for SLR; Stuet bort i skapet hjemme!

  Anbefaler deg å titte på denne linken, (- og det finnes flere interessante steder på nettet):
  http://e-p1.net

  mvh «Nowhere Man»

  1. Tage

   13. desember 2010 at 10:48

   I motsetning til deg bruker jeg daglig mitt DSLR Nikon D700 og min favoritt linse 35mm -70mm f 2.8

   Jeg klarer også å holde begrepene SLR og DSLR fra hverandre.

   Med din erfaring burde du også klare å fortelle forskjellene på sensor størrelse og cropfaktor.
   Slik at brennvidde blir forstålig for uerfarene.

   Så kan jeg og en rekke andre forsette å ta bilder på det jorde vi etter ditt utsang befinner oss på.

   http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/digital-camera-sensor-size.htm

   http://en.wikipedia.org/wiki/Micro_Four_Thirds_system

  2. Tage

   13. desember 2010 at 11:18

   Så kan du gå inn her å sammenligne G2 og EOS 550D på ISO6400.

   http://www.dpreview.com/reviews/PanasonicDMCG2/page9.asp

 3. Roger Sandvik

  13. desember 2010 at 08:39

  Jeg vil anbefale Pentax. Søk etter test av Pentax K-x, etterfølgende Pentax K-R, samt den nye toppmodellen Pentax K-5. Du finner blandt annet en norsk test av K-X på dinside.no. Jeg har selv en eldre Pentax K10D som forhåpentligvis blir supplert med en K-5 i løpet av året.
  Jeg vet ikke hvorfor Pentax blir utelatt av Lyd&Bilde sin test men mange opplever at Pentax blir stemoderlig behandlet i Norge, ja faktisk av flere internasjonale fotoblader. Jeg snakket med en kanadier som hadde jobbet i bransjen. Han fortalte at de fleste fotomagasinene sørget for å eksponere de merkene som brukte mest på reklame i bladene og bladenes nettmagasiner. En bør derfor velge kamera med omhu. Det er hovedsakelig 5 hovedkriterier en bør ta hensyn til; Pris, billedkvalitet, byggekvalitet, funksjoner samt utvalg av linser. Ved en prioritering av hva man mener er mest riktig så har en kommet langt på vei. For de forannevnte Pentax modellene vil jeg ha gitt følgende vurdering ift andre merker av samme prisklasse, basert på tester og brukererfaringer jeg har lest om på nettet.
  Pris: Like billig/dyrt.
  Billedkvalitet: Bedre.
  Byggekvalitet: Bedre.
  Funksjoner: Bedre.
  Utvalg av linser: Dårligere. Gjelder stort sett utvalg av lange telelinser. Kan forøvrig bruke alle tidligere Pentax objektiver med ulike K-fatninger med manuell og auto fokus, samt M42 skrufatninger med manuell fokus. Her finnes det mange super objektiver fra blandt annet Pentax og Carl Zeiss som en kan finne relativt billig på bl.a. ebay.
  Sjekk forøvrig ut ros og ris av Pentax på dpreview.

  mvh
  Roger

 4. David

  13. desember 2010 at 13:45

  Hehehe, valgets kvaler! Og det kommer også alltid et nytt og bedre kamera rundt neste sving…

  Det har kommet noen gode råd allerede og noen bra lenker.

  Her er en lenke til dpreviews sin speilreflekskjøpsguide

  http://www.dpreview.com/learn/?/Guides/dslr_buying_guide_01.htm

  Om du ønsker hybrid eller speilrefleks koker vel ned til hva hva slags motiver du har planer om å ta og om hvor mye du ønsker å bære på. Begge typer kameraer leverer bilder av høy kvalitet. Hybridkameraene har fordelen med å være lette og kompakt, mens spelreflekskameraene er fortsatt «raskere» og er mer «fleksible»

  Det er to ting jeg vil nevne som viktig å undersøke før et eventuelt kjøp. Det ene er å se på utvalg av linser (typer og pris) de forskjellige produsentene har tilgjengelig, hva passer ditt fremtidige behov. Det andre er ergonomien til kamerahuset. Dra til en butikk og kjenn på/prøv kameraene. Sitter det godt i hendene, ligger knappene der du ønsker, osv. Rimlige modeller har som regel færre knapper og enkelte instillinger må som oftest justers via menyer, mens dyrere modeller har som regel flere dedikerte knapper for raskere tilgjenglighet til enkelte funksjoner.

  Om du går for Nikon, Canon, Sony, Pentax er ikke det viktigste, men at du finner et verktøy som passer deg og ditt bruksomrødet.

  Til syvende og sist så er kameraet er et verktøy og hva man klarer å få ut av det enkelte verktøy avhenger av den enkelte bruker, og ikke hvor mange lapper man brukte på det

  Mvh David

  1. Nowhere Man

   13. desember 2010 at 18:50

   Bra innspill, David. «Hva slags motiver»? Motivbegrensingen er vel kanskje såvidt en begrensende faktor (eks.: sport, hvor proff-kravet vil være svære, tunge, lyssterke objektiver med kraftige mikromotorer for fokusering).

   Når dette er sagt skal det vel i rettferdighetens navn også nevnes at hybrid-kameraene såvidt er ´kommet i gang´. Uviklingen på nettopp dette området foregår i rasertempo. Eksempelvis er videodelen på et hybridkamera som f.eks. Panasonic DMC-GH2 (nytt på markedet i disse dager) av ALL seriøs fagpresse sagt å overgå i betydelig grad sogar Canons proffe EOS DSLR kameraer! (Hvorvidt dette med videoegenskaper og -kvalitet på et hybrid- eller DSLR kamera er viktig/avgjørende for den jevne fotokamerakjøper er vel også åpent for diskusjon).

   Er en i tvil om IQ (Image Quality)-kapasitet for det ene eller annet kamera, anbefales følgende: Gå inn på =Flickr dot com= og søk på bilder med det ene eller annet kameranavn/modell. Du vil finne tusenvis av bilder tatt med nettopp det kameraet du har søkt opp, – bilder som stort sett er tatt av folk som deg og meg, – og ikke av produsentene selv, i markedføringsøyemed.

Legg gjerne igjen en kommentar, om du vil! :)