Stemmer det at små jenter er smartere enn små gutter?

Dette er en teori jeg har hatt en god stund, og nå tar jeg den opp med dere som leser bloggen vår.

For altså … mitt inntrykk er at jenter er utrolig mye smartere enn gutter, i alle fall når de er små. 🙂

Men jeg har ikke peiling altså. Jeg bare påstår det med utgangspunkt i egne opplevelser og erfaringer.

Selv har jeg en datter. De seks som har blitt født inn i vår familie etter meg, er alle jenter. Jeg er altså den siste gutten som har blitt født i vår familie.

Dermed har jeg ikke hatt så mange gutter rundt meg disse årene over tid, så påstanden min er tatt ut fra et gjennomsnitt av de guttene vi faktisk har tilbrakt tid med, enten det er via venner, jobb, fjernere familie eller rett og slett observasjoner på kjøpesentere, barnehager og så videre.

Og mitt klare inntrykk er at de aller fleste små gutter er ganske sløve.

Grunnen til at jeg tar dette opp nå er fordi jeg nylig så et stand up-show der komikeren sa nøyaktig det samme. Da konkluderte jeg med at det finnes flere av oss, og at det må være noe i det.

For der Madelen nå har et vokabular på 50-60 mer eller mindre forståelige ord, kan en gutt vi vet om som er like gammel som henne si «mamma» og kanskje lage en durelyd.

Der Madelen og flere andre like gamle jenter kan føre en samtale (en samtale kun de forstår, men de snakker i alle fall), sitter noen gutter vi vet om med måpeansikt i sofaen og ser på TV. Lenge. Hvorfor de måper kan vi jo bare tenke oss til.

Nå sier jeg ikke at Madelen er så veldig smart, for hun gjør søren meg mye rart hun også. Men hun er smartere enn de aller fleste guttene på hennes alder, og det er derfor jeg lurer på om det er et system i det.

Nevner man det for foreldre som kun har en eller flere gutter, så blir de selvsagt fornærmet og sier det er noe tull. Men de vet jo heller ikke, da de ikke har en eller flere døtre å sammenligne med.

Og som vanlig finnes det unntak, der en eller annen supersmarting av en gutt kan spille piano eller lese, mens Madelen fortsatt roper hallo inn i en tørkerull.

Greien er bare at alle guttene vi kjenner under fem år fremstår som meget enkle, mens jentene allerede har lært seg masse i form av både følelser og forståelse.

Har jeg rett eller tar jeg feil? Jeg spør dere som har både en sønn og en datter! 🙂

Fire tilfeldig utvalgte innlegg fra ektepar.com:

3 Comments

 1. marielle

  6. juli 2014 at 12:24

  Det sies jo at i småbarns alderen så ligger jenter et steg foran guttene. Men mine to gutter har vært tidlig både med motorikk og språk. Yngste fylte 2 år for en uke siden, og har snakket flytende i minst 6 mnd nå. Han snakker likt som broren på 4 år, og kan lett ha setninger på 7-8 ord uten problemer. Så er nok veldig individuelt. 🙂

 2. Annette

  6. juli 2014 at 14:42

  Jeg ville ikke brukt ordet «smart» om det. Jenter er ofte tidligere ute språklig og sosialt sett, men de er ikke nødvendigvis smartere for det om. Gutter er gjerne lengre fremme på andre områder som det motoriske og min har vært langt fremme på det matematiskf og det logiske. Jenter og gutter er og forblir nok litt ulike 🙂

 3. Gro

  9. juli 2014 at 12:47

  Enig med Annette. Dette har jo egentlig ingenting med smart eller ikke smart å gjøre. Det er forholdsvis godt dokumentert at utviklingen til jenter og gutter er ganske ulik. Dette er ofte merkbart ifht. smråkutvikling og motorikk de første årene. Personlig mener jeg det veldig individuelt og har erfaring med både språkmektige smågutter og måpende småjenter 🙂
  Sånn relatert til språk og smart så viser det seg vel forholdsvis ofte i store deler av voksenlivet at den smarteste var den som lot kjeften forbli lukket 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar, om du vil! :)